KAYIP MUM TEKNİĞİ NEDİR?

Merhaba ben Derya Hayırlı, sitemde görmüş olduğunuz ürünlerin hepsini kayıp mum tekniği ile elde üretmekteyim. Kayıp mum tekniği aslında M.Ö. 4000 yıllarında da kullanılıyordu; günümüzde ise aynı yöntemleri kullanarak üretimimize devam ediyoruz. Kerpiç yerine, kauçuk, dışarıda yakılan ateş yerine elektrikli fırınlar kullanarak heykel, takı, aksesuar gibi ürünlerin yapımına devam ediliyor. 

MUM NASIL KAYBOLUYOR? 

Öncelikle bir modeli, bir fikirle birleştirmek ve onu kağıda aktarmak gerekiyor. Sonrasında yapılacak olan işin mumda modellenmesine başlanabilir, kağıt üzerinden muma aktardığımız çizimler ve mumun ısıtılarak, oyularak, yığılarak şekillendirilmesiyle birlikte modellemenin ilk aşaması tamamlanmış oluyor. Yapılacak ürünün mum hali artık döküm (altın, gümüş, bronz)  yapmak için hazır haldedir.  

Dökümü yapılacak olan mum modeller silindir şeklinde bir metalin içine yerleştirilir ve üzerine sıvı alçı dökülür. Mum modeller de içindeyken katılaşan alçı kalıbının (yaklaşık 730º) içinde eriyen mumlar artık buharlaşmış ve kaybolmuş, geriye mum modellerin bıraktığı boşluklar kalmıştır. Döküme ismini veren mumların kaybolması bu şekilde gerçekleşiyor. 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published